Skip to main content

Op maandag 9 december is het nieuwe bedrijfsgebouw bij het afvalbrengstation op Bedrijvenpark Breekland feestelijk geopend. Dit is het duurzaamste gebouw van de gemeente en voldoet aan de nieuwste norm: BENG, Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Het bedrijfspand bestaat uit een opslagruimte, een kantine voor de buitendienst en een kantoor voor ondersteunende medewerkers. Het vervangt de oude locatie bij het voormalige gemeentehuis aan de Vroedschap in Zuid-Scharwoude. Zonnepanelen wekken energie op voor de eigen stroomvoorziening. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met een warmte-terugwin-systeem. De ramen zijn met drie lagen glas geïsoleerd en op het zuiden georiënteerd voor veel zonnewarmte. Automatische zonneschermen beschermen tegen teveel zon. Met ledverlichting wordt minder energie verbruikt. Daarnaast is het gebouw onderhoudsarm en heeft het een gezond binnenklimaat en verblijfscomfort.

 BENG is nieuwe norm
Wethouder Nils Langedijk opende het nieuwe bedrijfspand met een ‘beng’ op een drumbekken. “We zijn met trots het eerste BENG-overheidsgebouw in de regio. Ik wil ondernemers inspireren voor bedrijfsgebouwen die in de toekomst zullen gaan voldoen aan BENG. Mijn ambitie is om in de toekomst naar ENG te kunnen: Energie Neutrale Gebouwen. In 2035 willen we als Langedijk helemaal energieneutraal zijn.”

In de Europese richtlijn ‘Energieprestatie van gebouwen’ is afgesproken dat alle nieuwe gebouwen vanaf 1 juli 2020 bijna energieneutraal moeten zijn. Voor overheidsgebouwen geldt dit per 1 januari 2020. Het is een bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen van Parijs en de afspraken in het Energieakkoord.

 

×

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met accountmanager Nathalie de Groot – Slotman, tel: 06 – 22038946

Direct contact